رژیم صهیونیستی از چهار سال پیش با همدسی رژیم مبارک نوار غزه را تحت محاصره شدید قرار داد و با حمله به این منطقه حدود سه میلیارد دلار به ساختار زیربنایی و تاسیسات عمومی و خصوصی غزه زیان وارد کرد که در پی آن کشورهای غربی و عربی در نشستی در شرم الشیخ مصر متعهد شدند که به بازسازی غزه کمک کنند اما از اعطای این کمکها با بهانه تراشی طفره رفتند اما در حال حاضر با توجه به وقوع انقلاب مردمی در مصر و سقوط حسنی مبارک دیکتاتور سابق این کشور از یک سو و امضای توافقنامه آشتی ملی در قاهره از سوی دیگر مردم فلسطین این سوال را از خود می پرسند که تحولات تازه یعنی آشتی فتح و حماس باعث خواهد شد که کشورهای عربی و غربی از بهانه تراشیهای خود دست برداشته و به وعدههای خود برای بازسازی غزه عمل کنند...
مردم نوار غزه که اکنون از آشتی فتح و حماس غرق در شادی شدهاند همچنین این سوال را از خود میپرسند که آیا پس از این آشتی مشکل بازسازی ویرانههای بر جای مانده از تهاجم رژیم صهیونیستی به غزه که درد و رنجهای فراوانی برای اهالی این منطقه به همراه داشته است، حل خواهد شد؟
*پس از جنگ 22روزه هنوز صدها خانواده فلسطینی بیخانمانند
با وجود اینکه تعدادی از موسسات خیریه بازسازی تعدادی از منازل مخروبه جنگ اخیر علیه غزه را تقبل کرده بودند اما باز هم صدها نفر از خانوادههای فلسطینی بیخانمان ماندهاند.
"یوسف المنسی " وزیر اشتغال و مسکن دولت منتخب فلسطین در غزه به خبرنگار فارس تاکید کرد که هزاران خانه به طور کلی تخریب شده و یا خسارتهای جزئی دیدهاند.
* از مجموع 4800 خانه تخریب شده تنها 1500باب منزل بازسازی شده است
وی گفت: 4هزار و 800 خانه به طور کامل تخریب شدهاند که تنها یکهزار و 500 باب از این خانهها بازسازی شده و بقیه در حال بازسازی است. تعداد واحدهای مسکونی نیز که خسارتهای جزئی دیدهاند بیش از 50 هزار واحد است که 97 درصد آنها تعمیر شده است.
وی تصریح کرد که در اولویتبندی بازسازی خانهها به معیارهایی از قبیل خانوادههای بزرگ، خانههایی که به مناطق مرزی نزدیک هستند و خانوادههای شهدا، بسنده کردند.
*کمبود مصالح ساختمانی و هزینههای بالای آن عامل اصلی روند کند بازسازی
المنسی اظهار داشت که وزارت مسکن مطابق با شیوههای مقاومت در برابر سیاستهای رژیم اشغالگر که هدف از آن خالی کردن مناطق مرزی از ساکنین و تبدیل آن به منطقه امنیتی است، عمل میکند اما آنچه که مانع بازسازی میشود کمبود مصالح ساختمانی و هزینههای بالای واردات این مصالح است که از طریق تونلهای واقع در مرز مصر و نوار غزه انجام میشود.
وی افزود: مردم غزه امیدوارند که با تحقق آشتی بین فتح و حماس چرخه بازسازی ویرانههای جنگ غزه نیز به گردش بیفتد و این کار نیز بر عهده دولت وحدت ملی است که قرار است بر اساس توافق ملی تشکیل شود.
*کشورهای شرکت کننده در اجلاس شرمالشیخ به وعده خود برای بازسازی غزه عمل نکردند
وزیر مسکن فلسطین در غزه همچنین گفت: ما همه میدانیم که یکی از وظایف اصلی دولت آینده پیگیری عملیات بازسازی در غزه است و همه میدانند که تعهداتی برای پرداخت نزدیک به پنج میلیارد دلار در کنفرانس شرمالشیخ که اندکی پس از پایان جنگ غزه برگزار شد، داده شد و ما برای بازسازی کامل خانههای مخروبه نیازمند آن هستیم که تمامی کشورهایی که وعده دادهاند به وعده خود عمل کنند.
وی همچنین اظهار داشت که وزارت مسکن دو برنامه یکی بازسازی و دیگری جبران کمبود مسکن در غزه را دنبال میکند و در حال حاضر نوار غزه به 120 هزار واحد مسکونی نیاز دارد و برای این منظور برنامههایی از جمله برنامه تعاون مسکن، مسکن قشر کم درآمد و فروش زمین به کسانی که توانایی مالی دارند، در نظر گرفته شده است.
* تعهد مصر برای ورود مصالح ساختمانی از گذرگاه رفح
در همین رابطه "ذیاب سالم "(55 سال) ساکن روستای بیت لاهیا در شمال نوار غزه گفت که بیصبرانه منتظر بنای منزل مخروبه خود است و افزود که از زمان تخریب خانهاش در جنگ غزه روی زندگی آرام و باثبات را ندیده است.
وی در ادامه گفت: تا کنون وعدههای زیادی به ما دادهاند اما آنچه که این بار تا حدودی به ما امیدواری میدهد فضای آشتی و تعهدات مصر برای بازگشایی گذرگاه جهت ورود مصالح ساختمانی است.
اما "ایاد ناصر "(34 ساله) از ساکنان خان یونس که اندکی در دل خود احساس نگرانی میکرد گفت که قضیه به این سادگیها نیست حتی در صورت تشکیل دولت وحدت ملی نیز حداقل تا 6 ماه بازسازی خانههای غزه در اولویت آن نخواهد بود/فارس